Je herkent het vast als ouder... Die momenten waarop je kind overmand wordt door emoties en het echt niet gaat lukken om zelfstandig weer rustig te worden.
Op het moment dat een kindje zich niet veilig voelt dan zijn er een aantal verschillende manieren waarop het kan reageren op de situatie. We noemen dit ook wel overlevingsstrategieën of coping mechanismen. In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen van bevriezen als coping mechanisme bij kinderen tot circa 8 jaar en hoe je als ouder kunt helpen.
Op het moment dat een kindje zich niet veilig voelt dan zijn er een aantal verschillende manieren waarop het kan reageren op de situatie. We noemen dit ook wel overlevingsstrategieën of coping mechanismen. In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen van vluchten als coping mechanisme bij kinderen tot circa 8 jaar en hoe je als ouder kunt helpen.
Op het moment dat een kindje zich niet veilig voelt dan zijn er een aantal verschillende manieren waarop het kan reageren op de situatie. We noemen dit ook wel overlevingsstrategieën of coping mechanismen. In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen van vechten als coping mechanisme bij kinderen tot circa 8 jaar en hoe je als ouder kunt helpen.
Als overlevingsreactie betekent fawning zoiets als 'meegaand gedrag' of 'pleasen'. Kinderen proberen anderen tevreden te stellen om mogelijk gevaar te vermijden. Als je ‘vrienden’ bent dan kun je je een soort van veilig wanen. Fawning kan voortkomen uit bijvoorbeeld ervaringen van afwijzing, (Denk hierbij ook aan de ervaringen van een kindje tijdens de zwangerschap en geboorte!) mishandeling of het niet erkend worden in sociale interacties. In dit artikel bespreek ik fawning bij kinderen in de leeftijd tot circa 8 jaar.