Je voorbereiden op de bevalling.

Met behulp van een 'jezelf beter begrijpen traject'.

Image

Alles is nieuw voor je! Of toch niet..?

Als je voor de eerste keer zwanger bent, het einde van je zwangerschap nadert en je naar een bevalling toe leeft dan denk je wellicht dat alles nieuw voor je is. Misschien volg je een zwangerschapscursus, verslind je boeken, lees je online van alles of heb je een app die je stap voor stap meeneemt tijdens de zwangerschap.

Waar vaak niet bij stil gestaan wordt is dát je al ervaring hebt met een geboorte. Namelijk die van jezelf! De ervaringen van je eigen geboorte liggen opgeslagen in je lijf, in je hersenen, maar ook in je lichaamsgeheugen. Hier kun je meer lezen in mijn blog 'hoe het kan dat je de vroege ervaringen vanuit de zwangerschap onthoudt'.  

transgenerationeel (geboorte)trauma

Misschien heb je weleens gehoord dat ‘het krijgen van een (postnatale) depressie in de familie zit’, of ‘toen ik geboren was liet de placenta niet los waardoor mijn moeder veel bloed verloren is, dat gebeurde mij bij mijn eerste kindje ook’. Uiteraard zijn er verschillende aspecten, waaronder erfelijkheid en genen, die meespelen in dit soort situaties. Er komt ook steeds meer aandacht voor transgenerationeel trauma. Trauma’s die van generatie op generatie doorgegeven worden. Met betrekking tot de zwangerschap en geboorte kan het gaan om patronen die (ver) terug gaan in de familielijn. Zolang deze niet worden (h)erkend en verwerkt is de kans groot dat ze doorgegeven worden. Ze blijven opduiken tot iemand het inzicht, de kracht en de moed vind om ermee aan de slag te gaan om het te doorbreken.

Zeker als het gaat om de periode van zwangerschap en geboorte is hier weinig aandacht voor. Nadat een kindje geboren is, de moeder herstelt is, ‘alles goed gekomen is’ wordt er vaak niet meer over gepraat. De ervaringen en bijbehorende emoties worden bewust of onbewust weggestopt, en het leven wordt verder geleefd. Hierdoor is het lastig om een mate van heling plaats te laten vinden.

‘We need to talk about our traumas so we don’t pass them on to future generations’.

Image

Natuurlijk zal er niemand zijn die een geboortetrauma bewust doorgeeft aan kinderen of kleinkinderen. De kennis over dat dit vaak gebeurd en hoe je het kunt voorkomen die is er echter nog niet zo lang. En het is nog niet bekend bij iedereen. De informatie uit de start van een kindje, de zwangerschap van de moeder, de bevalling, de eerste jaren wordt nu gelukkig steeds meer meegenomen en als belangrijk gezien. Het besef dat (ongeboren) baby’s trauma’s mee kunnen nemen vanuit deze periode is ontzettend belangrijk!

Aan de slag!

Voel je dat het aan jou is om de lijntjes uit het verleden door te knippen en los te laten? Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan systemisch werk, EFT, trauma therapie, maar ook door een consult bij mij kun je hier stappen in zetten! Door je te verdiepen in je eigen start in het leven kun je terug naar die eerder opgeslagen ervaringen in je on(der)bewuste waar je toen geen woorden aan kon geven. Je krijgt inzichten in je eigen start, in welke (belemmerende) overtuigingen en gedragspatronen je dit gebracht heeft. En hoe je ermee aan de slag kunt gaan om dit te doorbeken.
Maar daarnaast krijg je ook inzicht in hoe je dit als (ongeboren) baby ervaren hebt, informatie die jij vervolgens weer meeneemt in je eigen zwangerschap en bevalling.


En mocht de start van jouw kindje dan niet helemaal verlopen zoals je dat voor ogen hebt dan heb jij meteen de kennis om hiermee aan de slag te gaan en je kindje te begeleiden zodat die allereerste ervaringen van je kleintje geen belemmering vormen tijdens het opgroeien..!

Wil je na het lezen van dit blog samen aan de slag als voorbereiding op je bevalling?

Neem dan contact met mij op of klik hieronder om meer te lezen over een 'jezelf beter begrijpen traject'.