10 Tips om je kind na een vakantie weer te laten wennen aan school.

Image

Het einde van de vakantie betekent vaak een terugkeer naar het normale ritme van school en werk. Misschien gaat je kind na de vakantie wel voor het eerst naar school! Voor veel jonge kinderen kan deze overgang best een uitdaging zijn. Het is heel normaal dat kinderen tijd nodig hebben om (weer) te wennen aan het ritme van de basisschool (of de opvang) , vooral na een lange onderbreking. Als ouder kun je een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van je kleuter tijdens deze overgangsperiode. Hieronder vind je tien tips om je kind op een fijne en geleidelijke manier weer te laten wennen aan school.


1. Stel je kind gerust en erken zijn/haar gevoelens.

Het is belangrijk om naar je kind te luisteren en zijn/haar gevoelens te (h)erkennen, of je kind nu enthousiast, zenuwachtig of verdrietig is. Erken dat het normaal is om verschillende emoties te voelen bij de terugkeer naar school of opvang. Als er veranderingen zijn, zoals een nieuwe leerkracht of klas, bespreek deze dan van tevoren en benadruk dat het tijd kan kosten om te wennen, maar dat het uiteindelijk goed zal komen. Verwijs eventueel naar andere startmomenten na vakanties toen je kind naar de kinderopvang toe ging.

2. Versterk de band tussen kinderen onderling en met de leerkracht(en).

Speelafspraken met klasgenootjes kunnen helpen om bestaande vriendschappen te versterken, waardoor de overgang gemakkelijker wordt. Je kunt ook samen foto’s van leraren bekijken, herinneringen aan het vorige schooljaar ophalen  en veel over de positieve eigenschappen van de leerkracht voor het komende jaar praten. Het kan helpend zijn om een knutselwerkje te laten maken voor de eerste schooldag om op deze manier alvast een gevoel van verbinding te creëren. Wordt die het eerste schooljaar dat je kind naar de basisschool gaat? Dan heeft het waarschijnlijk ook al een aantal wendagen of momenten kunnen wennen op de basisschool en toen kennis kunnen maken met de andere leerlingen en de leerkracht(en). Als de situatie het toelaat, kun je vooraf ook enkele korte bezoeken aan de school plannen. Zo kan je kind de klas zien, even spelen of hallo zeggen tegen de leraar. Dit maakt de terugkeer minder overweldigend.

3. Betrek je kind in de praktische voorbereidingen.

Laat je kind actief deelnemen aan de voorbereiding op de (eerste) schooldag. Moeten er spullen zoals een tas of broodtrommel gekocht worden? Of klaar gezet? Doe dit dan vooral samen en maak er een moment van voorpret van! Op de schooldag zelf kan je kind bijvoorbeeld helpen met het inpakken van de schooltas of het kiezen van hun kleren voor de volgende dag. Dit geeft je kind een gevoel van controle en verantwoordelijkheid. 

4. Verwerk het 'weer naar school gaan' in het spel.

Speel samen met je kind schooltje na. Gebruik poppen of knuffels om een typische schooldag na te bootsen. Dit spelenderwijs oefenen kan kinderen helpen om zich voor te bereiden op wat hen te wachten staat en helpt hen om hun gevoelens te uiten. Daarnaast kun je ook boeken lezen over school of opvang, dit is ook een fijne manier om eventuele angsten of zorgen bespreekbaar te maken. Ga je een rondje wandelen of fietsen? Bezoek vooral weer eens het schoolplein om er te spelen of spiek samen naar binnen in de klas.

5. Bespreek het ritueel om afscheid te nemen. 

Creëer een vast afscheidsritueel, zoals een speciale knuffel, een zwaai of een high-five. Dit kan helpen om het afscheid voorspelbaar en minder stressvol te maken voor je kind.  Er wordt vaak aangeraden om het afscheid kort en positief te houden; laat je kind weten dat je later weer terugkomt en dat ze in de tussentijd een leuke tijd zullen hebben. Sommige kinderen vinden het echter veel fijner als hun ouder even mee 'blend' in de klas en pas vertrekt als het kind zich prettig voelt met andere kinderen en de juf of meester. Geef vooral bij de leerkracht aan wat voor jouw kind fijn werkt zodat je kunt bekijken wat de mogelijkheden zijn op de school van je kind.  

6. Benoem de positieve dingen. 

Praat met je kind over de leuke aspecten van school, zoals het spelen met vrienden, het leren van nieuwe dingen, of leuke activiteiten. Als je weet wat je kind leuk vindt dan kun je juist die specifieke momenten benoemen. Geniet je kind van de muziekles? Of doet het juist graag nieuwe kennis op? Kijkt het er nu al naar uit om tijdens de pauze een bepaald spel te doen of op de rekstok te spelen? Vergeet dit dan zeker niet te benoemen! Bespreek ook speciale gebeurtenissen die binnenkort plaatsvinden, zoals een verjaardagsfeestje of een schoolreisje. Dit kan je kind helpen om met een positieve mindset naar school te gaan!

7. Laat je kind iets vertrouwds mee naar school nemen. 

Soms kan een klein, vertrouwd voorwerp van thuis, zoals een knuffel of een armband, veel troost bieden aan een kind dat weer moet wennen aan school of opvang. Een klein fotoboekje met foto’s van thuis kan ook helpen. Zo heeft je kind een stukje van hun veilige basis bij zich om op terug te vallen. Geldt bij de basisschool van jouw kind dat de leerlingen niets mee naar school mogen nemen? Dan kan een getekend hartje op de hand, of een (of tientallen) blaaskusjes die je in de broekzak stopt ook troost bieden op het moment dat je kind je mist. 

8. Beweeg en ontspan na schooltijd.

Na een lange dag op school is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om fysiek te ontladen. Zorg ervoor dat je kind na schooltijd tijd heeft om buiten te spelen of te bewegen. Dit helpt hen om opgebouwde energie en spanning los te laten. Vermijd drukke activiteiten zoveel mogelijk en geef je kind de ruimte om rustig bij te komen. Sommige kinderen hebben er naar uitgekeken om weer af te spreken met vriendjes en vriendinnetjes, andere kinderen hebben het juist nodig om weer even 'op zichzelf' te kunnen zijn na een schooldag en hebben er behoefte aan om alleen te spelen en even minder rekening met een ander te hoeven houden.

9. Pas je ritme thuis aan.

De eerste dagen weer naar school kunnen intens zijn voor je kind. Probeer hier rekening mee te houden met het ritme thuis, als je kind oververmoeid uit school komt en veel van jouw aandacht nodig heeft dan vind je het misschien prettig als je vooruit gekookt hebt of iets eenvoudigs klaar kunt maken. Het kan ook zijn dat je kind vermoeid is en het daardoor handiger is om eerder te starten met eten om een 'hangry' bui te voorkomen. Ook kan het handig zijn om flexibel om te gaan met bedtijd en er vanuit te gaan dat je kind meer begeleiding nodig heeft tijdens deze eerste periode. Sport je kind na schooltijd? Overweeg dan of je kind dit nu aankan, of dat het op dit moment even teveel gevraagd is. Merk je dat het zelfstandig aan- en uitkleden voor jouw kind echt een brug te ver is? Overweeg dan om hier wat meer bij te helpen dan je voorheen deed. Deze fase gaat heus weer voorbij, en kleine aanpassingen kunnen voor veel rust binnen het gezin zorgen. 

10.  Toon je betrokkenheid.

Blijf betrokken bij de dagelijkse belevenissen van je kind. Vraag je kind bijvoorbeeld wat het leuk vond aan de dag, met wie ze gespeeld heeft of wat hij geleerd heeft.. Regelmatig contact met de juf of meester kan ook nuttig zijn om te horen hoe het gaat en of er dingen zijn waar je extra op kunt letten.

Ten slotte, wees geduldig. Het kan even duren voordat je kind volledig gewend is aan het schoolritme. Niet elke dag zal even gemakkelijk zijn, en dat is oké. Blijf flexibel en ondersteun je kind, vooral op momenten dat het even moeilijker lijkt te gaan. Door geduldig, betrokken en positief te blijven, help je je kind om weer in het ritme te komen en te genieten van de vele leuke en leerzame momenten die school te bieden heeft.

Merk je dat de wenperiode heel lang duurt? Overleg dan vooral met de leerkrachten wat zij denken dat wijsheid is en voel bij jezelf wat jij denkt dat goed is voor je kind. We zijn in Nederland gewend dat kinderen vanaf hun vierde verjaardag naar school toe gaan. maar ze zijn pas leerplichtig vanaf hun vijfde, en zelfs daarna zijn er aanpassingen en uitzonderingen te maken als dit in het belang van het kind is. 

Maak je je zorgen over je kind?

In een gratis 'in blijde verbinding sessie' kijk ik graag met je mee naar jullie persoonlijke situatie!