Waarom het belangrijk is om je kind zijn geboorteverhaal te vertellen.

Image

Voor een kind (ofja eigenlijk voor iedere persoon) is het ontzettend waardevol én belangrijk om te weten hoe de zwangerschap en geboorte verlopen is. Je kind was erbij, het heeft alles meegemaakt, maar kan hier zelf geen woorden aan geven. Alle ervaringen liggen als het ware opgeslagen in het on(der)bewuste deel van het geheugen, maar ook in elke cel van het lichaam. De periode van zwangerschap, geboorte en de tijd ervoor en erna heeft je kind voor een groot deel gevormd. Hoe fijn is het om dit van jezelf te gaan begrijpen? Om te weten waarom je bepaalde dingen doet of juist lastig vind. Om er kracht uit te kunnen halen door je kwaliteiten te zien en ook om te kunnen zien dat de situatie van nu niet hetzelfde is als hoe het toen ging en voelde.

Vaak gaan we hier onbewust aan voorbij…

Als de start van je kindje niet zo rooskleurig verliep:

Zeker als er vervelende situaties of complicaties waren dan heerst er de overtuiging om kinderen hiervoor te beschermen. Misschien wil je er zelf wel helemaal niet meer aan terug denken..! Ik hoor vaak terug: “Het is allemaal goed gekomen, wij proberen er niet meer aan te denken is het dan echt nodig om mijn kind hiermee te belasten?”

Maarheej, zoals ik al zei, je kind was erbij, het ‘weet’ het allemaal al en het heeft het óók ervaren. Sterker nog… het is erdoor gevormd. Hoe fijn is het dan om hierin (h)erkend en gezien te worden? Zodat het kan begrijpen waar gedrag of emoties vandaan komen? Zodat het hierin kan helen of er juist zelfverzekerder door wordt? Daarnaast is het goed mogelijk dat kinderen die een heftige geboorte hebben gehad aanvoelen dat hier een soort spanning op ligt. Misschien voelt het kind zich onbewust wel schuldig over de situatie… Hoe je start ook verlopen is, het levert je sowieso ook een heleboel kwaliteiten op. Het is ook ontzettend mooi om je kind daar heel bewust van te laten worden!

Naast het effect op je kind kan het voor je zelf ook bijdragen aan de verwerking van deze gebeurtenis. Een heftige zwangerschap en/of bevalling heeft ook op de ouders een flinke impact. Ook daar mag ruimte voor zijn. Net na de geboorte is deze er vaak nog niet, je kindje heeft je nodig, je moet lichamelijk herstellen, vaak breekt er een drukke en hectische periode aan. En voor je het weet ben je weken, maanden of zelfs jaren verder zonder er zelf bij stil gestaan te hebben wat het met jou heeft gedaan.  Misschien is het nu wel het juiste moment?!

Als er niets noemenswaardigs te vertellen is:

Het kan ook zijn dat je als ouder denkt dat er geen bijzonderheden waren tijdens de start van je kindje. (Lees je dat ik bewust zeg ‘als ouder’? ;-) ) Het is namelijk goed mogelijk dat je kind de situatie heel anders ervaren heeft. Maar het kan natuurlijk ook dat je nog niet op de hoogte bent van welke omstandigheden, gebeurtenissen en gevoelens impact hebben op je kind. Als we het hebben over geboortepatronen dan zijn dit er alleen al 37 stuks. Daarnaast zijn er nog allerlei omstandigheden die invloed hebben. Misschien ligt hier dan toch ergens de sleutel tot gedrag dat jij op dit moment niet kunt plaatsen, of overtuigingen waar je kind last van heeft?

Stel nou hè… dat de start van jouw kindje écht het beste was wat je hem/haar mee kon geven dan heeft je kind daar heel veel kwaliteiten uit kunnen halen! Hoe fantastisch is het als je hem/haar hier meer over kunt vertellen? Als je hier bij iedere tegenslag in het leven naar terug kunt verwijzen? Je kunt dit ijzersterke fundament blootleggen zodat je kind weet dat het hier altijd op terug kan vallen!

Ben je door dit blog aan het denken gezet over wat de impact van de zwangerschap en geboorte op jouw kind is? Het is mogelijk om dit samen met mij volledig in kaart te brengen tijdens een ‘je kind beter begrijpen traject’

Heb je dit al helemaal inzichtelijk en ben je ervan overtuigd dat het een meerwaarde heeft om de start van je kind met hem/haar te bespreken? Lees dan ook mijn blog met 10 tips die je kunnen helpen om hiermee aan de slag te gaan. 

Gun je kind het om zichzelf beter te begrijpen en om beter begrepen te worden door zijn ouder(s) en rest van de omgeving!