10 Manieren om het geboorteverhaal te vertellen aan je kind.

Hieronder vind je 10 tips om dit gesprek aan te gaan. Maak er een momentje van quality time van. Het kan jullie band ontzettend versterken!

1. foto's bekijken

Je kunt samen met je kind (en partner) foto’s te bekijken van toen je zwanger was, de echo foto’s, foto’s van de geboorte (als je die hebt) en de periode dat je kind nog een baby was. Denk bijvoorbeeld ook aan foto’s van een bruiloft, verbouwing of uitvaartdienst waar je met een zwangere buik op staat, van de voorbereidingen van het babykamertje of van eventuele ziekenhuisopnames. Deze gebeurtenissen hebben invloed gehad op hoe jij je voelde en wat je kindje hiervan mee kreeg. Je kind zal ervan genieten om jou te horen vertellen over die periode! Waarschijnlijk komt je kind met vragen, als dat niet zo is dan kun je er samen over in gesprek gaan hoe het baby’tje, papa of mama zich gevoeld zal hebben op een specifiek moment of foto. Je kind zou zomaar eens met hele verrassende antwoorden kunnen komen!

2. baby spulletjes

Ook babyspulletjes kunnen een mooie aanleiding zijn om in gesprek te gaan over de start van je kind in zijn/haar leven. Bijvoorbeeld de ini mini kleertjes, een bandje uit het ziekenhuis, eventuele hulpmiddelen die gebruikt zijn, of misschien heb je zelfs het stompje van de navelstreng bewaard. Ieder voorwerp kan een aanleiding zijn om (een stukje van) het geboorteverhaal bij te vertellen en om vragen van je kind over te beantwoorden.

3. zwangerschaps-/baby invulboek

Als je dit destijds bijgehouden hebt dan kan het heel waardevol zijn om dit met je kind door te spreken. Zeker als het lang geleden is dan is het goed mogelijk dat je zelf alles niet meer helemaal helder hebt. Je geeft je kind hiermee een inkijkje in de dingen die je destijds gedacht en gevoeld hebt.

4. tijdens het spelen

Terwijl je kind met bijvoorbeeld poppen, dieren of andere materialen speelt liggen onderwerpen als baby’s krijgen voor de hand. Je kunt hier als (meespelende) ouder ook op aansturen. Een mooi moment om te koppelen aan het vertellen van het geboorteverhaal van je kind.

5. (prenten) boeken

Er zijn hele mooie boeken uitgebracht over deze periode. Voor iedere leeftijd vind je hier wel geschikte exemplaren van. Neem eens een kijkje bij de bibliotheek, boekenwinkel of vraag mij om advies. Het is ook mogelijk om boeken uit mijn collectie te lenen.

6. museumbezoek

Er zijn prachtige tentoonstellingen en musea waar we een inkijkje krijgen in de periode in de baarmoeder. Denk bijvoorbeeld aan Körperwelten/Body Worlds of Corpus.

7. naar aanleiding van gedrag van het kind

Als je kind al op de hoogte is van zijn/haargeboorteverhaal dan kun je er op vele momenten naar terug verwijzen. Met name als een kind bepaald gedrag of een patroon laat zien dat voortkomt uit zijn start in het leven. Dit kan zowel een geboortepatroon zijn dat niet meer zo handig is, maar ook een grote kwaliteit zijn die voortkomt uit de prenatale en perinatale periode. Bijvoorbeeld wanneer je kind het absoluut niet fijn vind dat het hoofd/haar aangeraakt wordt en er tijdens de geboorte een schedelelektrode is geplaatst, het kindje bekneld heeft gezeten met het hoofd of het een vacuümbevalling werd. In dat geval kun je samen praten over dat dit gebeurd is en dat het niet fijn gevoeld zal hebben.  Maar ook dat het lichaam dit onthoudt en het gevoel als het ware opgeslagen heeft. Hierdoor worden aanrakingen die nu plaatsvinden aan het hoofd direct als spannend of misschien wel pijnlijk ervaren. Na een ‘je kind beter begrijpen traject’ kun je ontzettend veel van deze linken leggen, zonder deze kennis is dit misschien wat lastiger. Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een gratis inzichtsessie. 

8. indirect ‘vertellen’

Het kan zijn dat je de behoefte hebt om dingen over de start van je kindje te bespreken maar dit zelf nog heel lastig vind. Dan kun je het toch op een indirecte manier doen. Bijvoorbeeld door bij je kind(je) te gaan zitten als het slaapt en op dat moment te vertellen wat je er over kwijt wil. Of juist door het op te schrijven, misschien lukt het je wel om die brief voor te lezen, of om het op een later moment te geven of bespreken. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dit in het on(der)bewuste ook al veel teweeg brengt. Op een ander moment lukt het je misschien wel om hier een stapje verder in te gaan en het met je kind samen te bespreken.

9. werkvormen

Na een ‘je kind beter begrijpen traject’ is het mogelijk om met werkvormen aan de slag te gaan. Dit kan zowel onder begeleiding van mij, als zelfstandig thuis gedaan worden. Hierbij kun je denken aan een knutselwerkje, een uitgebreid invulboekje en met spelmateriaal.

10. de verjaardag

Ieder jaar rondom de verjaardag is een mooi moment om samen met je kind terug te blikken op de geboorte en de gebeurtenissen toen je kindje nog in de buik zat. Betrek hierin zeker ook de kwaliteiten van je kindje die voortkomen uit zijn/haar start in het leven.

Ik wil je aanraden om meerdere van dit soort momenten te creëren en dit te blijven doen tijdens het opgroeien van je kind. Steeds zullen er weer nieuwe inzichten komen die te koppelen zijn aan het gedrag van dat moment.

Voel je dat je hiermee aan de slag wil gaan en vind je het lastig om dat aan te pakken? 

Neem gerust contact met me op dan denk ik met je mee over wat je kan helpen.

Of was je je nog niet bewust van deze impact?

En wil je meer inzicht krijgen over de invloed die deze periode heeft gehad op jouw kind? Download dan gratis mijn 15 vragen die je hierbij helpen.