Ontdek de leeftijd waarop baby's terug kunnen gebaren.

Én waarom dat zo is.

Communiceren met je baby of jonge kind, dat is super waardevol, mooi om mee te maken en aan de andere kant ook uitdagend voor veel ouders doordat jonge kinderen nog niet zoveel mogelijkheden hebben om te communiceren. In de eerste maanden communiceert je kindje door middel van non verbale signalen, geluidjes, klanken en huilen, het is soms nog lastig om daar echte betekenissen uit op te maken.

Voor kinderen is communicatie een heel belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Het beïnvloedt de band tussen ouder en kind, vermindert frustraties en vergroot het zelfvertrouwen van het kind als het de mogelijkheid heeft om te communiceren. Dit is juist in die eerste maanden al heel erg belangrijk. (Wil je hier meer over lezen? Ik schreef een e-book met daarin 15 tips om een ijzersterke band met je kindje te krijgen. Hierin komt praten, huilen, communiceren en reageren op je kindje uitgebreid aan de orde. Je kunt het hier gratis downloaden.)

Maar wat als er een manier was om met je kindje te communiceren voordat hij of zij zelfs maar kan praten? Baby- en kindergebaren helpen je hierbij..! Het is een super waardevolle toevoeging aan de communicatie tussen ouders en jonge kinderen! 

Er wordt me vaak gevraagd vanaf welke leeftijd een kindje dan terug kan gebaren. Ik wil voorop stellen dat ieder kind anders is en zich op zijn of haar eigen tempo en manier ontwikkelt. En dat is natuurlijk helemaal prima!


Maar.. over het algemeen beginnen baby's rond de leeftijd van 8 tot 10 maanden interesse te tonen in het imiteren van gebaren. Dit betekent dat ze in staat zijn om gebaren die ze zien, zoals zwaaien of klappen, na te bootsen. Dat imiteren is een belangrijk onderdeel bij het aanleren van gebaren aan je kindje.

Rond die leeftijd waarop baby's beginnen terug te gebaren, maken ze een belangrijke lichamelijke en geestelijke ontwikkeling door die deze vaardigheid mogelijk maakt. Ik vertel je graag wat hier een rol in speelt.

lichamelijke ontwikkeling

Dit speelt een cruciale rol bij het vermogen van een baby om te gebaren. Rond de 9 maanden begint een baby's meer controle te krijgen over zijn/haar motorische vaardigheden, vooral die van hun handen en vingers. Ze ontwikkelen de fijne motoriek die nodig is om specifieke gebaren te maken, zoals het bewegen van de handen en vingers in een specifieke richting of vorm. Naarmate de spieren en gewrichten sterker worden en de coördinatie verbetert, worden baby's steeds beter in staat om de gebaren nauwkeurig(er) na te bootsen.

cognitieve ontwikkeling

Naast de lichamelijke ontwikkeling is de cognitieve ontwikkeling van baby's van groot belang bij het leren en begrijpen van gebaren. Rond dezelfde leeftijd waarop ze beginnen terug te gebaren, beginnen baby's steeds meer interesse te tonen in de wereld om hen heen. Ze worden zich steeds bewuster van hun omgeving en beginnen verbanden te leggen tussen wat ze zien en de betekenis ervan. Hierdoor kunnen ze de gebaren die ze jou zien maken koppelen aan bepaalde gebeurtenissen en betekenissen.

Bovendien begrijpen baby's vanaf deze leeftijd al veel meer dan ze kunnen uitdrukken in verbale taal. Ze zijn in staat om gesproken taal en non-verbale signalen, zoals gebaren, te begrijpen en te interpreteren.

Doordat ze begrijpen wat er wordt gecommuniceerd kunnen ze terug gaan gebaren als een manier om te communiceren met, en te reageren op anderen.

Ze begrijpen dat het maken van een specifiek gebaar een bepaalde boodschap kan overbrengen en kunnen dit nabootsen om hun eigen behoeften en wensen kenbaar te maken.

Wat van belang is om je kindje terug te laten gebaren.

Doordat het observeren en imiteren zo'n belangrijke rol speelt in het aanleren van gebaren is het heel belangrijk dat je als ouder de gebaren consistent en consequent inzet in de interactie met je baby.

Het proces van het leren van gebaren is een interactief proces tussen jou als ouder en je kindje. Naarmate baby's meer ervaring (en successen!) opdoen met het maken en begrijpen van gebaren, zullen ze steeds meer gaan gebaren.

Kortom, de lichamelijke en cognitieve ontwikkeling van baby's rond de leeftijd van 8 tot 10 maanden stelt hen in staat om terug te gaan gebaren. De groeiende fijne motoriek, het bewustzijn van de omgeving en het vermogen om wat ze zien te koppelen aan een betekenis dragen allemaal bij aan het vermogen van baby's om gebaren te maken en te begrijpen.

Door baby- en kindgebaren te gebruiken, kun je als ouder de communicatie met je baby versterken waardoor je je kindje beter gaat begrijpen en er meer verbinding tot stand zal komen.


In dit blog lees je nog meer (praktische) tips voor het inzetten van baby- en kindgebaren. 

Wil jij ook baby- en kindergebaren leren en toepassen?

Tijdens mijn basisworkshop leer je minimaal 40 gebaren die vanuit mijn ervaring handig zijn om mee te starten.

Interesse?