Hechtingsmomenten met je (jonge) kind gedurende de dag.

Bouw aan een sterke band met je kind.

Hechtingsmomenten zijn 'speciale' momenten tussen ouders en kinderen waarin ze samen tijd doorbrengen, Het zijn intieme momentjes van verbinding en liefde die helpen bij het opbouwen en versterken van een emotionele band.

Hier zijn enkele voorbeelden van momenten die waardevol kunnen zijn voor het opbouwen van zo'n sterke emotionele band:

Hechtingsmomenten met je kind in de ochtend:

Een warme begroeting 's ochtends met een glimlach en een knuffel kan het kind een gevoel van veiligheid en geliefd zijn geven bij het begin van de dag.

Gezamenlijk ontbijten biedt een kans om samen te zijn, te praten en de dag rustig te beginnen.
Je kunt vragen stellen over wat het kind van plan is voor de dag en naar zijn zorgen of verwachtingen luisteren.

Hechtingsmomenten met je kind in de avond:

Een vast avondritueel helpt het kind te ontspannen en zich voor te bereiden op het slapengaan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het voorlezen van een verhaaltje of zingen van een slaapliedje. Maar ook extra verbindende activiteiten zoals een massage of knuffelmoment kunnen heel ontspannend werken. Deze rustige momenten versterken de hechtingsband met je kind.

Praten over de gebeurtenissen van de dag geeft het kind de kans om ervaringen te delen. Als ouder kun je vragen stellen over hoe de dag was, wat het kind leuk vond, of er iets dwarszat en hoe ze zich voelen. Hiermee laat je je kind voelen dat je geïnteresseerd bent in wat het meemaakt en bereid bent om te luisteren.

Hechtingsmomenten met je kind tijdens overgangen:

Bijvoorbeeld wanneer je je kind naar de opvang of school brengt kun je even de tijd nemen voor een knuffel en geruststellende woorden. Hetzelfde geldt voor het ophalen aan het einde van de dag. Een liefdevol welkom na een dag op school kan een kind geruststellen en hen laten weten dat ze worden gemist.

Hechtingsmomenten met je kind door de dag heen:

Of het nu gaat om het spelen in de speeltuin, het doen van boodschappen of het samen koken, deze alledaagse activiteiten bieden talloze mogelijkheden voor interactie. Als ouder kun je vragen stellen, uitleg geven, samen lachen en plezier hebben, waardoor de band tussen jou en je kind wordt versterkt.

Het is belangrijk dat deze momenten worden benut met aandacht en liefde. Het tonen van oprechte interesse, het luisteren naar het kind, het bieden van troost en het delen van vreugde zijn allemaal manieren waarop hechtingsmomenten kunnen worden versterkt.

Voor hechtingsmomenten bij baby's en jonge kinderen schreef ik eerder een e-book.