Hoe je je kind kunt helpen ontspannen tijdens de sinterklaastijd.

Momenten om te ontspannen zijn super belangrijk. Zeker in een periode dat er veel indrukken binnen komen en te verwerken zijn. Het zorgt ervoor dat je spreekwoordelijke emmertje wat leger wordt, en dus minder snel overloopt.

Bij de meeste kinderen kun je aan het gedrag merken dat de spanning in hun lijfje oploopt. Ze zijn bijvoorbeeld onrustiger, sneller emotioneel, gefrustreerd of opstandig.

Als je kind met speelgoed gooit. Wat er achter het gedrag kan zitten en hoe je kunt reageren.

Kim, hoe zou jij reageren op de volgende situatie?

“Het gaat om een meisje van 3 jaar, ze provoceert graag. Gooit met speelgoed en kijkt je dan uitdagend aan.  Zodra je haar vraagt om te stoppen met gooien en het op te ruimen zet ze de hakken in het zand en gaat:

- of verder met gooien
- of weg van de situatie en ruimt niet op… (Ook in andere situaties weigert ze trouwens mee op te ruimen.)

Schreeuwen tegen je kind.

Hoe reageer jij op het gedrag van je kind in verschillende situaties? Ik zet het verschil tussen schreeuwen en vastberaden praten voor je uiteen.

'Nee zeggen' en grenzen stellen

Laatst werd me de vraag gesteld hoe om te gaan met het stellen van grenzen bij een kindje van twee. De moeder in kwestie vroeg zich af hoe dit aan te pakken, omdat ze niet de hele dag ‘nee’ wil zeggen. En aan de andere kant was ze zoekende naar hoe streng of toegeeflijk ze wil zijn in de omgang met haar kind.