Kim Joosten | gedrag beter begrijpen

"Gedrag is zo logisch als je begrijpt waar het vandaan komt… En als je de behoefte er achter ziet… "

Hoi, ik ben Kim Joosten!
Al tijdens mijn opleidingen kwam ik verschillende keren in aanraking met informatie over de geboorte en welke impact dit op ons leven heeft. Ik herinner me nog goed dat er tijdens de Propedeuse SPH een leraar was die tijdens zijn college vertelde over dat de geboorte de eerste traumatische ervaring in ons leven is. Dit was voor mij een hele openbaring omdat ik hier voor die tijd nog nooit zo bij stil gestaan had! Het is me dan ook altijd bij gebleven, en ik kon het door de jaren heen steeds beter plaatsen. Na dat schooljaar ben ik geswitcht van opleiding en maakte de keuze voor HBO Pedagogiek. Omdat ik zeker wist dat ik met kinderen wou werken en deze opleiding hier helemaal op gericht was. Ik was ambitieus en studeerde af op twee richtingen, namelijk ontwikkelingspedagoog en ambulante/residentiële hulpverlening. 

“Er was een prettige sfeer tijdens het gesprek, ondanks dat er soms informatie gedeeld werd waar we niet echt trots op zijn, kreeg ik niet de indruk dat we veroordeeld werden."

Toen ik zelf zwanger was van onze eerste zoon Joah vergrootte dit mijn interesse in de pré- en perinatale psychologie (zwangerschap en geboorte). Wat is dat een fascinerende tijd in ons leven! En waarom zijn we met z’n allen niet veel meer op de hoogte van de grote invloed van deze periode op hoe we ons gedragen en verder ontwikkelen? In de pedagogische opleiding die ik volgde kwam dit in ieder geval heel weinig naar voren. Tijdens deze opleiding en het werken in de ambulante thuisondersteuning, maar nog véél meer als moeder en in mijn eigen gastouderopvang verschoof mijn aandacht, van het gedrag dat een kind liet zien naar de behoefte die achter dit gedrag zitten. Ik verdiepte me in verschillende opvoedstijlen en vond veel aansluiting bij onder andere het natuurlijk ouderschap, onvoorwaardelijk ouderschap, verbindend-, bewust- en afgestemd opvoeden. Hierbij ligt kort gezegd de focus op de emoties, behoeften en ontwikkeling van het kind en de verbinding met de opvoeder. Vanuit deze visie ga ik met kinderen om en ook mijn advisering en begeleiding van ouders is hier op gebaseerd. 

Door de jaren heen kwamen mijn interesse in de pré- en perinatale psychologie, de pedagogiek, het kind en het gedrag van mensen bij elkaar. Om dit in mekaar te mogen verweven en hiermee ouders inzichten te kunnen geven in de behoeften achter het gedrag van hun baby of oudere kind vind ik prachtig!

Gedrag is zo logisch als je begrijpt waar het vandaan komt. Als je de behoefte er achter ziet… Daar wil ik jou bij helpen.

Image

“Het waren fijne gesprekken,

Kim gaf me de ruimte en het vertrouwen om te vertellen en na te denken over de antwoorden.”

Image

opleiding en trainingen

HBO pedagogiek

ontwikkelingspedagoog

ambulant/residentieel pedagoog

NEI therapie, level 1 en 2

babygebaren/ondersteunende gebaren (NmG)

How2talk2kids training

geboorte in kaart

behoeften in kaart

babybehoeften in kaart

spel beter begrijpen

kindertekeningen lezen en begrijpen

weetjes over mij

cabaret liefhebber

mede-eigenaar van een tweede huis (ofja... stacaravan op een camping)

thee liefhebber

zwak voor de aanschaf van pedagogische boeken en materialen

nuchtere Limburgse

een tikkeltje spiritueel

lid van LETS kring Peel en Maas

Ik droom graag weg in de Efteling

zee en strand liefhebber

mijn gedachten gaan met gemak alle kanten op


Heb je vragen voor me?

Neem dan gerust contact met me op!