De ideale leeftijd om inzicht te krijgen in de impact van de zwangerschap en geboorte.

Image

Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: Die is er niet, het kan op ieder moment in het leven. En iedere leeftijd heeft zijn eigen voor- en nadelen.

In de baarmoeder ontwikkelt jouw lichaam zich niet alleen fysiek maar ook mentaal. De hersenen die volop in groei zijn passen zich aan aan de omstandigheden van dat moment. Alles wat er in de pré en perinatale periode (zwangerschap, geboorte en de tijd ervoor en erna) gebeurd vormt mede jouw wereldbeeld. Hoe fijn is het om dat te begrijpen van je baby, je oudere kind of misschien wel van jezelf?

Het geboorteverhaal in kaart brengen én vertellen aan je baby.

Als je kindje nog heel jong is dan is het een voordeel dat de zwangerschap en geboorte nog kort geleden plaats vonden. Alle informatie ligt vaak nog vers in het geheugen van de ouder(s). Hierdoor is het gemakkelijker om tijdens een traject vragen te beantwoorden en om informatie terug te halen of vinden. In deze periode is het vaak het gemakkelijkst om het verhaal snel compleet te krijgen. Het kan echter wel zo zijn dat ouders zelf nog moeite hebben met bepaalde gebeurtenissen of onderwerpen wat het zwaarder kan maken. Van de andere kant kan het traject dan ook een helende werking voor ouders hebben. Het belangrijkste is dat de ouders die ervoor kiezen om al op jonge leeftijd het geboorteverhaal in kaart te brengen en dit met hun kind delen veel gedrag kunnen voorkomen. Je kunt je baby beter begrijpen door je te beseffen dat hij alles bewust meegemaakt heeft, je leert welke behoeftes er niet vervuld konden worden, en welke behoeften er nu achter het gedrag zitten. Na afloop van een ‘je baby beter begrijpen traject’ ontvang je een op maat gemaakt hechtingsplan waardoor je meteen in kunt steken op die specifieke behoeften van jouw kind. Doordat je hier hele bewust zo vroeg op in kunt steken kun je ook veel behoeften vroeg vervullen en is de kans groot dat je kind deze niet mee zal blijven nemen in het verdere opgroeien. Het is dan immers al erkend in zijn gevoelens en de ouders kunnen al aan de slag met die (onvervulde) behoeften. Dit zorgt ervoor dat het baby/tje/kind het niet meer hoeft te laten zien of ‘blijven voortleven’, het patroon kan doorbroken worden.

Het geboorteverhaal in kaart brengen én vertellen aan je kind.

Naarmate je kind ouder wordt zie je ook meer kanten van zijn/haar persoonlijkheid en gaat gedrag een grotere rol spelen. Het kan dan voor komen dat je het gedrag niet goed kunt plaatsen. Misschien vraag je wel om hulp omdat je niet goed weer hoe je er het beste mee om kunt gaan. Het kan ook zijn dat je al langere tijd nadenkt over de impact die de start gehad heeft op het karakter van je kind. Des te ouder je kind is des te meer gedrag je daadwerkelijk kan herkennen. Dit kan handig zijn bij het herkennen van het gedrag dat voortgekomen is uit het geboorteverhaal.

Op jonge leeftijd levert een inzichtsessie je als het ware een handleiding van je kind op. Je weet waar het gedrag vandaan komt en hoe je je kind kan helpen om dit om te buigen. Dit helpt je om je kind heel specifiek te begeleiden tijdens het opgroeien. Vanaf het moment dat je je als ouder(s) bewust bent van de impact van de start van het kindje kun je hier ook heel bewust mee aan de slag. Doordat het kind zich gezien en erkend voelt, en geholpen wordt met de dingen die het lastig vind, zal het het gedrag minder laten zien. Het patroon kan doorbroken worden!

Het geboorteverhaal in kaart brengen van jezelf.

Het kan ontzettend verhelderend zijn om terug te blikken op je eigen start. De kans is groot dat bepaalde ervaringen van toen door de jaren heen een soort thema in je leven zijn geworden. (als er geen (h)erkenning en heling plaats heeft kunnen vinden) Vergelijk het met een ui waar steeds meer laagjes omheen gevormd zijn. Door terug te gaan naar de kern kun je veel zaken gaan plaatsen. De inzichten helpen je om aan de slag te gaan met het doorbreken van belemmerende overtuigingen, doordat je de oorzaak hiervan opspoort.

Op latere leeftijd weet je vaak niet alle details die van belang zijn over je start in het leven. Als je de mogelijkheid hebt dan kan het een mooi gesprek met je eigen ouder(s) opleveren. Misschien kun je bepaalde informatie nalezen in bijvoorbeeld ‘het boek van ikke’, of dagboeken uit die tijd die je in je bezit hebt. Ook als je niet alle informatie kunt bevragen kun je tot waardevolle inzichten komen. Binnen een ‘jezelf beter begrijpen traject’ wordt namelijk ook je on(der)bewuste en lichaamsgeheugen aangesproken. Dit helpt om je geboorteverhaal in kaart te kunnen brengen. Een 'jezelf beter begrijpen traject' heeft zeker invloed op je leven van nu. In hoeverre het je lukt om aan de slag te gaan met het gedrag dat vanuit deze periode ontstaan is dat hangt op deze leeftijd van meerdere factoren af. Denk hierbij aan de mate van heling die al plaats heeft kunnen vinden, of nog kan vinden doordat je hier met je ouder(s) of anderen over in gesprek kunt gaan, andere gebeurtenissen in je leven, de grootte van de ui, en de eventuele muur die je om jezelf heen gebouwd hebt.

Wil je meer lezen over de verschillende trajecten om gedrag beter te begrijpen?