De impact van de zwangerschap en geboorte op de ontwikkeling van het brein van een baby.
Direct vanaf de bevruchting beginnen de cellen zich te delen en start ook de groei van het brein. Dit kunnen we ons niet meer herinneren, maar heeft wel grote invloed op hoe je later in je leven op situaties reageert!
De ontwikkeling van ons brein.
Als we het hebben over het brein van de mens dan wordt er regelmatig gesproken over drie delen, het mensenbrein, zoogdierenbrein en reptielenbrein. Het oudste stukje van je brein is het reptielenbrein, dit houdt in de gaten of het veilig is voor je. Dit deel van ons brein werkt onbewust/instinctief. Vanaf maand 6 start ook de groei van het zoogdierenbrein. Vanaf maand 9 start ook de groei van het mensenbrein.
Wil je meer lezen over deze ‘drie breinen? Dat kan in dit blog artikel!
Het reptielenbrein wordt ook wel oerbrein genoemd. Het stuurt aan hoe jij reageert als je je onveilig voelt. Is dat door te vechten, te vluchten of te bevriezen? Zoals ik al zei ontwikkelt dit gedeelte van het brein zich al vanaf de samensmelting van de ei- en zaadcel. De hersenen van een embryo, foetus of baby bestaan voornamelijk nog uit reptielenbrein omdat de andere hersen’delen’ nog niet/niet volledig ontwikkelt zijn. Alles wat een kindje meemaakt en meekrijgt wordt hierdoor intens en zwart/wit ervaren. En dus ook op die manier onthouden en opgeslagen.
Na een voldragen zwangerschap zijn de verbindingen in de hersenen al voor zo'n 60% aangelegd. Kun je je voorstellen dat deze ontwikkeling zich aanpast aan de omstandigheden van dat moment? Wat een moeder tijdens de zwangerschap meemaakt en hoe zij zich daardoor voelt komt ook bij de baby terecht. Dit heeft dus invloed op hoe ‘scherp’ het reptielenbrein afgesteld is. Is het kindje voorbereid op spanning en gevaar? Of maakte het een rustige zwangerschap mee en is het reptielenbrein (in de basis) heel relaxed ingesteld? De manier waarop je reptielenbrein afgesteld is neem je ook mee tijdens de geboorte en de rest van je leven.
Een voorbeeld: rokende moeder
Als je moeder gerookt heeft tijdens de zwangerschap dan heb jij dit in de buik meegekregen. Het is inmiddels bekend dat de toxische stoffen ook bij het kindje terecht komen, en dat er op dat moment minder zuurstof bij het kindje komt. Er zijn zelfs scanafbeeldingen online te vinden van een onderzoek naar het effect van een rokende moeder op het nog ongeboren kindje. Je kunt je voorstellen dat dit voor een kindje geen veilige omgeving is. Het reptielenbrein ervaart al ín de baarmoeder dat het altijd alert moet zijn, dat er zich met regelmaat onveilige situaties voor kunnen doen en je daar maar beter op voorbereid kunt zijn. Natuurlijk speelt het een rol hoe vaak het kindje blootgesteld wordt aan zo’n onveilige situatie.
Dit kindje heeft al tijdens de zwangerschap op regelmatige basis meegekregen dat het niet altijd veilig is. Deze inprenting neemt het mee tijdens het verdere opgroeien (waarin het bevestigd of ontkracht kan worden)
Een voorbeeld: geboren worden met hulp van buitenaf
Als er tijdens de bevalling bijvoorbeeld een vacuümpomp of spoedkeizersnede ingezet is om het kindje geboren te laten worden dan heeft dit ook impact op de mate waarin het kindje zich veilig voelt. En dus terugvalt op dat reptielenbrein. Dat is een soort van blauwdruk die het kindje meekrijgt over hoe de buitenwereld er uit ziet, wat er daar gebeurd en waar het op voorbereid moet zijn.
Tot slot.
Je kunt je vast indenken dat de start van deze kindjes een andere impact heeft dan wanneer een kindje tijdens de zwangerschap in alle behoeften is voorzien. Ook een geboorte die heel geleidelijk verlopen is en in samenwerking met moeder geeft een andere inprenting mee dan een geboorte zoals hierboven beschreven.
Het boek “Baby’s van de hongerwinter” van Tessa Rosenboom en Ronald van de Krol is een aanrader als je meer wil lezen over dit onderwerp.
Wil je meer weten over de impact van de start van jouw kindje?
Je kunt je hier heel laagdrempelig in verdiepen door deze 15 vragen te beantwoorden.