10 Manieren om om te gaan met journalvragen.

Voor in het ‘groeiboek’ van het WhatsApp kanaal.

In het WhatsApp kanaal ‘samen groeien, ouders, opvoeders en kinderen’ dat ik beheer stel ik regelmatig een vraag die je kunt verwerken in een eigen ‘groeiboek’.

Deze gaan bijvoorbeeld over je wensen of doelen als ouder, over hoe je reageert op gedrag of emoties, over je eigen opvoeding, zulk soort dingen. Hier kun je in je eentje over nadenken of over kletsen met je partner of vriendinnen. Maar je kunt er ook over schrijven, dit is super krachtig! ✍️ Én je kunt het over een paar weken, maanden of zelfs jaren nog eens terug lezen!


Hiervoor raad ik je aan om er een notitieboek of klapper bij te pakken zodat je een eigen 'groeiboek' gaat creëren. 📒(Als je heel geordend bent dan kun je iets gebruiken met tabbladen zodat je onderwerpen apart kunt houden.. Maar het kan ook net zo goed op losse blaadjes die je in een doosje bewaart.)


Het doel is dat je ermee aan de slag gaat, ik zou het zonde vinden als dat niet gebeurt doordat je het gevoel hebt er nog niet klaar voor te zijn omdat je het perfecte groeiboek nog niet hebt... 💪


Journaling is een krachtig hulpmiddel om gedachten te ordenen en dieper in jezelf te duiken. Een manier van zelfreflectie. Heb je geen zin om ‘te pennen’? Het mooie hierbij is dat er geen vaste regels zijn, je kunt lekker kiezen voor een manier die bij jou en je gevoel van dat moment past. 

Om je te inspireren zijn hier 10 manieren om de vragen te beantwoorden:


1. Flowschrijven.

Oftewel,  begin met schrijven en stop niet. Laat de pen gewoon over het papier gaan (of tik lekker door op je device) zonder je druk te maken over perfecte zinnen of de structuur van je verhaal.


2. Mindmap.

Maak je gedachten visueel met een mindmap. Simpel, overzichtelijk en effectief!

 

3. Collage.

Pak een stapel oude tijdschriften en knip erop los! Plak woorden en foto's die passen bij wat je voelt.


4. Brief aan jezelf.

Stel je voor dat je advies geeft aan een goede vriend. Schrijf een brief aan jezelf als een manier om objectiever naar je situatie te kijken.

 

5. Maak een lijstje.

Beantwoord de vraag in de vorm van lijstjes - van dingen waar je dankbaar voor bent tot doelen die je wilt bereiken. Lijstjes brengen structuur aan in je gedachten.

 

6. Teken of schilder.

Heb je geen zin om te schrijven of typen? Laat woorden achterwege en grijp naar potloden, penselen of krijt. Druk jezelf uit door te tekenen of schilderen en ontdek nieuwe manieren om je gevoelens te uiten.

 

7. Klets met jezelf of met een ander.

Voer een (denkbeeldig) gesprek met je partner, een vriend of familielid, of zelfs met jezelf. Dit kan nieuwe perspectieven aan het licht brengen.

 

8.  Tijdlijn.

Zet gebeurtenissen op een tijdlijn. Het helpt je om een soort van "oh ja, dat gebeurde ook" moment te hebben. Je kunt verbanden zien en ziet je groei door de tijd heen.

 

9. Maak een gedicht of versje.

Schrijf wat rijmpjes of een kort verhaaltje. Alles kan, net wat voor jou goed voelt.

 

10. Zen schrijven.

Doe een mini-meditatie voordat je begint te schrijven. Adem in, adem uit, en laat je pen de rest doen.

Tot slot.

Probeer verschillende dingen uit en ontdek welke het beste bij jou passen. Schrijf kleurrijk, schrijf gek, schrijf als niemand meeleest.

Wil jij ook aan de slag met het vullen van zo'n 'groei-boek'?

Volg dan mijn WhatsApp kanaal 'samen groeien, ouders, opvoeders en kinderen’ en klik op de link hieronder. (en vervolgens rechts boven in de hoek op 'volgen')