Wat is hechting? En welke hechtingsstijlen zijn er?

Hechting en hechtingsstijlen, het zijn termen waar vaker over gesproken wordt, maar aan de andere kant ook nog veel onbekend over is. In dit blog leg ik uit wat het is en welke soorten hechting er zijn.

Hoe de 3 R-en ervoor zorgden dat onze middag toch nog gezellig werd.

Als we het hebben over de drie R-en waar denk je dan aan?

Dan denk je waarschijnlijk aan rust-reinheid-regelmaat. Hoewel kinderen hier vaak goed op gedijen wil ik het graag hebben over drie andere R-en.

Wat is een geboortetrauma? En welke gevolgen kan dit hebben voor het gedrag van een kind.

Het woord zegt het eigenlijk al… een trauma dat opgelopen wordt tijdens de geboorte. (In het engels is de term overigens wat verwarrend omdat ‘birth trauma’ daar voor zowel het geboren worden als voor het bevallen gebruikt wordt. In het Nederlands spreken we over een geboortetrauma bij een kind(je) en een bevallingstrauma bij een moeder.) Een geboortetrauma voor een kind hoeft niet te betekenen dat de moeder haar bevalling ook als traumatisch ervaren heeft. 

Je voorbereiden op de bevalling door je eigen geboorte te verwerken.

Als je voor de eerste keer zwanger bent, het einde van je zwangerschap nadert en je naar een bevalling toe leeft dan denk je wellicht dat alles nieuw voor je is. Maar is dat wel zo..?

 

Wat zijn geboortepatronen?

Geboortepatronen zijn eigenlijk gedragspatronen die ontstaan zijn in de prenatale periode of tijdens de geboorte. Er wordt inmiddels steeds meer bekend

Schreeuwen tegen je kind.

Hoe reageer jij op het gedrag van je kind in verschillende situaties? Ik zet het verschil tussen schreeuwen en vastberaden praten voor je uiteen.

Vanuit ons reptielenbrein wordt bepaald hoe we reageren als we ons onveilig voelen of als er gevaar dreigt. Het reptielenbrein werkt onbewust/instinctief en reflexmatig, het regelt o.a. de hartslag, temperatuur en ademhaling. 

In de afgelopen weken kwam dit thema een paar keer voorbij in mijn leven. Kinderen die verdrietig zijn of volop in hun emoties zitten waarbij een volwassene dan bepaalt dat het nu wel klaar moet zijn met het uiten van die emotie, en als het ware het gevoel ‘afkapt’.