Wat is een geboortetrauma? En welke gevolgen kan dit hebben voor het gedrag van een kind.

Het woord zegt het eigenlijk al… een trauma dat opgelopen wordt tijdens de geboorte. (In het engels is de term overigens wat verwarrend omdat ‘birth trauma’ daar voor zowel het geboren worden als voor het bevallen gebruikt wordt. In het Nederlands spreken we over een geboortetrauma bij een kind(je) en een bevallingstrauma bij een moeder.) Een geboortetrauma voor een kind hoeft niet te betekenen dat de moeder haar bevalling ook als traumatisch ervaren heeft. 

Wat zijn geboortepatronen?

Geboortepatronen zijn eigenlijk gedragspatronen die ontstaan zijn in de prenatale periode of tijdens de geboorte. Er wordt inmiddels steeds meer bekend

Je voorbereiden op de bevalling door je eigen geboorte te verwerken.

Als je voor de eerste keer zwanger bent, het einde van je zwangerschap nadert en je naar een bevalling toe leeft dan denk je wellicht dat alles nieuw voor je is. Maar is dat wel zo..?

 

De impact van de zwangerschap en geboorte op de ontwikkeling van het brein van een baby.

Direct vanaf de bevruchting beginnen de cellen zich te delen en start ook de groei van het brein. Dit kunnen we ons niet meer herinneren, maar heeft wel grote invloed op hoe je later in je leven op situaties reageert!