Babygebaren en spraakontwikkeling: Invloed op de spraakontwikkeling van je kind.
Ik krijg vaker de vraag of het aanleren van baby- en kindgebaren een negatieve invloed kan hebben op de spraakontwikkeling van een kind. Daarom wil ik in dit blog met je delen dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het gebruik van babygebaren geen vertraging veroorzaakt in de spraakontwikkeling, maar dat het eerder een positieve bijdrage kan leveren..!
Babygebaren als brug tussen de non-verbale en verbale communicatie.
Babygebaren zijn eigenlijk een soort brug tussen de non-verbale en verbale communicatie van een kind. Het gebruik van babygebaren kan zelfs een stimulerend effect hebben op de spraakontwikkeling. Door babygebaren te gebruiken, wordt de taalervaring van het kind verrijkt. Het kind krijgt de kans om de betekenis van woorden te begrijpen en verbanden te leggen tussen gebaren en gesproken taal. Dit bevordert de taalvaardigheid én vergroot het taalbegrip.
Door middel van de gebaren kunnen baby's hun behoeften en verlangens op een vroegere leeftijd al uiten, zelfs voordat ze in staat zijn om (veel) woorden uit te spreken... Dit kan leiden tot een verminderde frustratie bij het kind, omdat het beter begrepen wordt door zijn omgeving. Juist doordat een kindje zich prettiger voelt, en minder gefrustreerd is heeft het meer de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren.
Het is belangrijk om te benadrukken dat babygebaren en kindgebaren altijd een aanvulling zijn op de gesproken taal. Het ondersteunt als het ware de verbale boodschap die je geeft. Het gebruik van babygebaren moet dus niet worden gezien als een vervanging van gesproken taal.
Wat je kunt doen om de spraakontwikkeling te stimuleren:
Gebruik babygebaren consistent: Leer eenvoudige en relevante gebaren en gebruik ze consequent in combinatie met gesproken woorden. Dit helpt je kindje om de betekenis van woorden te begrijpen en terug te communiceren op een jonge leeftijd.
Stimuleer gesproken taal: Moedig je kind aan om geluidjes te maken en later woordjes uit te sprelken en bied een taalrijke omgeving aan. Praat regelmatig met je kind, lees boekjes voor, zing liedjes en benoem objecten en activiteiten in de dagelijkse routine.
Speel taalspelletjes: Integreer leuke taalspelletjes in de dagelijkse interactie met je kind. Benoem bijvoorbeeld verschillende voorwerpen en vraag je kindje om ze aan te wijzen of te benoemen. Dit kun je ook doen tijdens het spelen met bijvoorbeeld figuren van dieren, of tijdens een wandeling. Speel als je kindje wat ouder is ook met klanken en rijmwoorden om de fonologische bewustwording te stimuleren.
Moedig interactie aan: Creëer een omgeving waarin je kind wordt aangemoedigd om actief deel te nemen aan gesprekken. Stel open vragen, luister actief naar de antwoorden van je kindje en reageer hierop. Dit helpt bij het opbouwen van taalvaardigheid en communicatievaardigheden.
Lees samen: Maak van voorlezen een dagelijkse gewoonte. Kies boeken die aansluiten bij de interesse en leeftijd van je kind. Bespreek de verhalen, stel vragen en moedig je kindje aan om zijn of haar gedachten te delen.
Het is normaal dat kinderen in hun eigen tempo leren praten. Sommige baby's beginnen eerder met praten, terwijl andere wat meer tijd nodig hebben. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de individuele ontwikkeling van je kindje te respecteren.
Het gebruik van babygebaren heeft hier niet direct invloed op, het heeft wel als voordeel dat je kindje zich evengoed kan uiten ook al beheerst het nog niet veel gesproken taal. Het woordbegrip ontwikkelt zich vaak al veel eerder en juist dat kan zo handig aan gebaren gekoppeld worden omdat die motorische ontwikkeling zich ook al eerder ontwikkelt.
Door de bovenstaande tips toe te passen kun je de spraakontwikkeling van je kind bevorderen en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van babygebaren.
Wil jij ook baby- en kindergebaren leren en toepassen?
Tijdens mijn basisworkshop leer je minimaal 40 gebaren die vanuit mijn ervaring handig zijn om mee te starten.
Interesse?