Hoe fantastisch zou het zijn als jij het gedrag van je kind beter begrijpt?

Dat kan! Door te weten waar het gedrag vandaan komt en welke allerdiepste behoeften er onder liggen.
img-12

Is dit herkenbaar voor jou?

  • Voel je je soms machteloos omdat je niet snapt waarom je kind zich zo gedraagt?
  • Wil je graag een betere band met je kind?
  • Vindt je het lastig in te schatten wat je kind nodig heeft en voel je je daar schuldig over?
  • Mopper je meer dan je zou willen? En wil je uit die negatieve spiraal komen?
  • Lukt het je niet om vanuit je eigen gevoel op te voeden omdat je vanuit alle kanten advies krijgt en iedereen iets anders zegt? En wil je nu eindelijk eens weten waar je goed aan doet?

Is dit herkenbaar voor jou?

  • Voel je je soms machteloos omdat je niet snapt waarom je kind zich zo gedraagt?
  • Wil je graag een betere band met je kind?
  • Vindt je het lastig in te schatten wat je kind nodig heeft en voel je je daar schuldig over?
  • Mopper je meer dan je zou willen? En wil je uit die negatieve spiraal komen?
  • Lukt het je niet om vanuit je eigen gevoel op te voeden omdat je vanuit alle kanten advies krijgt en iedereen iets anders zegt? En wil je nu eindelijk eens weten waar je goed aan doet?

Zulke zorgen drukken vaak een behoorlijke stempel op hoe jij je als ouder voelt. Het maakt je verdrietig, misschien zelfs wanhopig dat jullie hier tegenaan lopen. En het liefst zou je willen dat het gezelliger en fijner in huis wordt. Want hoe gaat het verder als er geen oplossing komt? Wat zijn dan de gevolgen over 1 of 5 jaar? Als je maar eens wist hoe je daar stappen in kunt zetten…


Ieder kind is anders, dat klinkt heel logisch. (toch..?)


Maar als je op zoek bent naar antwoorden op vragen die je hebt rondom de opvoeding van je kind dan wordt daar (voor het gemak) geen rekening mee gehouden. Toch weten we dat niet alle adviezen toe te passen zijn op ieder kind. De persoonlijkheid van een kind wordt vaak compleet buiten beschouwing gelaten! Zoals ik het zie is het enorm belangrijk om juist dat als uitgangspunt te nemen in hoe je je kind opvoed. 

 

Door terug te blikken op de start in het leven (de zwangerschap, geboorte en de tijd ervoor én erna) krijg je veel inzichten in de behoeften die achter gedrag verscholen liggen, en de (onbewuste) overtuigingen en besluiten die genomen zijn tijdens deze periode. Dat heeft impact in hoe je kind nu in het leven staat!

Deze kennis en inzichten koppelen we aan kennis van ontwikkelingsfases, emoties bij kinderen en je opvoedingsstijl.

Ik gun het ieder kind om begrepen te worden door zijn ouders!

En het gaat me aan het hart om ouders te zien worstelen met de opvoeding van hun kind.


Hoi, ik ben Kim Joosten

pedagoog, gastouder en bovenal mama

Ik weet uit eigen ervaring dat het verder kijken dan enkel het gedrag dat je ziet zo verhelderend kan werken. Je focust dan niet (meer) op het ongewenste of lastige gedrag, maar richt je op hoe je kind zich voelt en hoe je het kan helpen. Door ‘verder’ te kijken kan ik handelen vanuit empathie en vaak ook rust. Dit helpt enorm in het begrijpen van een situatie, ik leerde het te bekijken vanuit mijn kind en zijn emoties en behoeftes. Als je dit dan doet vanuit de allereerste ervaringen dan brengt dit zoveel duidelijkheid. Iets waar ik voordat mijn zoontje Joah geboren werd niet eens bij stil stond…


Om hier meer over te leren verdiepte ik mij na mijn HBO Pedagogiek opleiding o.a. in onvoorwaardelijk ouderschap, afgestemd opvoeden en leerde ik te werken met de methodes van je geboorte in kaart.


img-13

Ieder kind wil zich gezien, gehoord en geliefd voelen!

Waarom is de start in het leven zo belangrijk?

Vanaf de conceptie, de zwangerschap, de geboorte en de eerste jaren maakt een kindje een gigantische ontwikkeling door. Niet alleen lichamelijk maar ook de hersenen ontwikkelen zich in deze periode volop! Alles wat moeder ervaart en voelt komt óók bij het baby'tje terecht en kan invloed hebben op deze ontwikkeling. Ook de geboorte kan veel impact hebben. In deze periode kunnen er al onbewuste besluiten genomen worden en belemmerende overtuigingen ontstaan bij een kindje. Door hier op in te zoomen kun je vanuit een andere bril naar gedrag kijken.

Als je kind begrepen wordt (doordat je als ouder het gedrag en de behoeften en eventuele pijn die er onder zit erkent), dan hoeft het zijn behoeften niet telkens te laten zien of voort te leven. Als je weet waar de oorsprong van gedrag ligt kun je er bewuster mee omgaan en je kind er rustiger in begeleiden om stappen te zetten om gedrag om te buigen. Door terug te blikken op de start van je kind kun je dit gedrag gaan (h)erkennen en de onderliggende behoeften en emoties beter gaan begrijpen. Soms kun je ze alsnog vervullen en/of patronen die een belemmering vormen doorbreken. Regelmatig dooft het gedrag uit doordat het kind zich eindelijk gehoord en gezien voelt.

Naar je kind kijken vanuit de prenatale en perinatale psychologie levert je veel inzichten op die het gedrag verklaren.

Het gedrag is eigenlijk ontzettend logisch, als je begrijpt waar het vandaan komt!

Daarnaast hoeft het niet altijd opgelost te worden, begrepen worden kan voor je kind al een héél groot verschil maken.

Hoe zou het zijn als…?

  • Je de handvaten hebt om je kind te begeleiden in de dingen die het lastig vind en nog kan leren?
  • Je zelf door een andere bril naar je kind kunt kijken?
  • Het opvoeden je gemakkelijker af gaat omdat je weet waar emoties en gedrag vandaan komen en wat je kindje nodig heeft?
  • Het gezelliger is in huis en jullie band verbetert?
  • Je kind beter naar je luistert?
  • Je je zelfverzekerder voelt over hoe je je kind begeleid en opvoed?

Dit is wat een traject jou oplevert.

Na een ‘je kind beter begrijpen traject’ heb jij een andere bril in je rugzak zitten die je helpt om op een andere manier naar gedrag en emoties te kijken. Je weet waar het gedrag van je kind vandaan komt, begrijpt het beter en hebt ook inzicht in wat je kind (van jou én de mensen om jullie heen) nodig heeft. Je kunt het veel beter begeleiden bij de uitdagingen waar het tegenaan loopt. Dit geldt uiteraard niet alleen voor situaties waar jullie nu tegenaan lopen , de inzichten en handvaten die het traject je opleveren neem je mee tijdens het opgroeien van je kind, waardoor jullie er samen nog jaren profijt van hebben. Het resultaat hiervan is dat je kind lekkerder in zijn vel zit én jij je zelfverzekerder voelt als opvoeder. Er is ruimte voor meer verbinding met je kind wat jullie band zal versterken. Het gevolg hiervan is weer dat het opvoeden je gemakkelijker afgaat, je er meer plezier uit haalt en het minder zwaar voelt.


Als kers op de taart krijg je zicht op de kwaliteiten van je kind doordat we hier heel bewust naar gaan kijken. Dit is ontzettend krachtig om je bewust van te zijn, en om in te zetten in de omgang met je kind!

Ervaringen van andere ouders:

  • "Er was een prettige sfeer tijdens het gesprek, ondanks dat er soms informatie gedeeld werd waar we niet echt trots op zijn, kreeg ik niet de indruk dat we veroordeeld werden. Het traject heeft ons meer inzicht gegeven in waar het gedrag van F. vandaan kan komen en hoe we daar mee om kunnen gaan. We weten waar haar behoeften en onzekerheden (kunnen) liggen en daar kunnen we haar nu beter in begeleiden."

    Steffie van Cauwenberghe

    moeder van F. (2 jaar) | inzicht- en verdiepingsgesprek

  • Kim kijkt verder dan naar dat wat ze ziet. Wat gaat er schuil achter bepaald gedrag? Wat heeft een kindje nou echt nodig? Het is ontzettend fijn om samen te sparren over zowel leuke dingen als over zorgen die we hebben. We hebben een lang gesprek gehad waarin ik bevestiging vind van mijn gedachten en dat me nog verder doet nadenken. Dat was heel fijn en voor mij van belang om weer een volgende stap te kunnen zetten.

    Inge Zeegers

    moeder van S. (6 jaar) | adviesgesprek

  • "Ik was in eerste instantie heel erg sceptisch. Naarmate me duidelijker werd waar het gedrag van mijn zoon vandaan komt zag ik er de waarde van in. Dit kan de band met je kind echt versterken!"

    Rik Van den Beuken

    vader van J. (5 jaar) | inzicht- en verdiepingsgesprek

  • "Kim reikt handvaten en herkenningspunten aan waardoor dingen op hun plek kunnen vallen en gaat met grote zorgvuldigheid om met het schrijven van het verslag dat je hierbij krijgt."

    Monique Schroën

  • "De gesprekken hebben ons inzicht gegeven in hoe mijn dochter reageert op sommige situaties. En hoe we beter met elkaar in gesprek kunnen. Ze is beter geworden in uitspreken en uitleggen waar het pijnpunt van een situatie zit. En kan daarom beter om de hulp vragen die ze nodig heeft."

    mama van C.

    moeder van een meerderjarige dochter | inzichtgesprek

  • "Vooraf was ik redelijk sceptisch, dit heb ik ook aangegeven. Kim pakte dit erg goed aan en gaf een aantal voorbeelden waarin we onze dochter niet herkenden. Het waren twee diepgaande, interessante gesprekken en een hele uitgebreide uitwerking."

    Kevin Joosten

    vader van F. (2 jaar) | inzicht- en verdiepingsgesprek

  • "Ik kijk er goed op terug. Als je persoonlijke dingen deelt, krijg je maatwerk terug! Het gesprek was voor mij verrassend verhelderend in sommige opzichten. Hierdoor ben ik anders gaan kijken naar situaties en merk ik dat ik er luchtiger mee omga. En dat ik losser ben in de omgang met de jongens."
  • "Door cursussen die ik voor mijn werk had gedaan was ik onzeker geworden over de opvoeding en of ik het wel goed deed. Het traject heeft me rust opgeleverd. Dat ik het nog niet zo fout had gedaan dan ik bang voor was. Met als gevolg dat ik ook rustiger kan blijven in bepaalde situaties zonder er te emotioneel om te worden wat mijn zoontje ook merkt."

    Claudia

    moeder van een kleuter | inzichtgesprek en adviesgesprek

  • "We hebben erg fijne gesprekken gehad waar zowel mijn dochter als ik van geleerd hebben. Ze hebben ons dichter bij elkaar gebracht doordat we meer begrip voor elkaar hebben."

    mama van C.

    moeder van een meerderjarige dochter | inzichtgesprek

  • "Er was een prettige sfeer tijdens het gesprek, ondanks dat er soms informatie gedeeld werd waar we niet echt trots op zijn, kreeg ik niet de indruk dat we veroordeeld werden. Het traject heeft ons meer inzicht gegeven in waar het gedrag van F. vandaan kan komen en hoe we daar mee om kunnen gaan. We weten waar haar behoeften en onzekerheden (kunnen) liggen en daar kunnen we haar nu beter in begeleiden."

    Steffie van Cauwenberghe

    moeder van F. (2 jaar) | inzicht- en verdiepingsgesprek

  • "Kim kijkt verder dan naar dat wat ze ziet. Wat gaat er schuil achter bepaald gedrag? Wat heeft een kindje nou echt nodig? Het is ontzettend fijn om samen te sparren over zowel leuke dingen als over zorgen die we hebben. We hebben een lang gesprek gehad waarin ik bevestiging vind van mijn gedachten en dat me nog verder doet nadenken. Dat was heel fijn en voor mij van belang om weer een volgende stap te kunnen zetten."

    Inge Zeegers

    Moeder van S. (6 jaar) | adviesgesprek

  • "Ik was in eerste instantie heel erg sceptisch. Naarmate me duidelijker werd waar het gedrag van mijn zoon vandaan komt zag ik er de waarde van in. Dit kan de band met je kind echt versterken!"

    Rik Van den Beuken

    vader van J. (5 jaar) | inzicht- en verdiepingsgeprek

  • "Vooraf was ik redelijk sceptisch, dit heb ik ook aangegeven. Kim pakte dit erg goed aan en gaf een aantal voorbeelden waarin we onze dochter niet herkenden. Het waren twee diepgaande, interessante gesprekken en een hele uitgebreide uitwerking."

    Kevin Joosten

    vader van F. (2 jaar) | inzicht- en verdiepingsgesprek

  • "De gesprekken hebben ons inzicht gegeven in hoe mijn dochter reageert op sommige situaties. En hoe we beter met elkaar in gesprek kunnen. Ze is beter geworden in uitspreken en uitleggen waar het pijnpunt van een situatie zit. En kan daarom beter om de hulp vragen die ze nodig heeft."

    mama van C.

    moeder van een meerderjarige dochter | inzichtgesprek

  • "Kim reikt handvaten en herkenningspunten aan waardoor dingen op hun plek kunnen vallen en gaat met grote zorgvuldigheid om met het schrijven van het verslag dat je hierbij krijgt."

    Monique Schroën

  • "Ik kijk er goed op terug. Als je persoonlijke dingen deelt, krijg je maatwerk terug! Het gesprek was voor mij verrassend verhelderend in sommige opzichten. Hierdoor ben ik anders gaan kijken naar situaties en merk ik dat ik er luchtiger mee omga. En dat ik losser ben in de omgang met de jongens."

    Bregje

    moeder van 2 | adviesgesprek

  • "Door cursussen die ik voor mijn werk had gedaan was ik onzeker geworden over de opvoeding en of ik het wel goed deed. Het traject heeft me rust opgeleverd. Dat ik het nog niet zo fout had gedaan dan ik bang voor was. Met als gevolg dat ik ook rustiger kan blijven in bepaalde situaties zonder er te emotioneel om te worden wat mijn zoontje ook merkt."

    Claudia

    moeder van een kleuter | inzichtgesprek en adviesgesprek

  • "We hebben erg fijne gesprekken gehad waar zowel mijn dochter als ik van geleerd hebben. Ze hebben ons dichter bij elkaar gebracht doordat we meer begrip voor elkaar hebben."

    mama van C.

    moeder van een meerderjarige dochter | inzichtgesprek

Wil je een 'je kind beter begrijpen traject'met mij aangaan?

je kind beter begrijpen traject

Een eerste gesprek vormt de basis voor het verklaren van gedrag. We zoomen samen uitgebreid in op de zwangerschap, de periode ervoor, de geboorte en het eerste jaar. Nadat het verhaal helder koppelen we hier de passende geboortepatronen met bijbehorende gedragskenmerken aan. Gedrag is ontzettend logisch, als je weet waar het vandaan komt! 

Nadat je de inzichten verkregen hebt en je bewust bent van wat je kindje heeft meegemaakt en meegekregen gaan we nóg verder kijken.

Tijdens een tweede gesprek zoomen we dieper in op de (onvervulde, en vaak ook onbewuste) behoeften van je kind. En hoe je hierin op dit moment én in de toekomst tegemoet kan komen.

Wil jij de emoties en het gedrag van je kind beter gaan begrijpen?

Neem dan direct contact met me op om een afspraak te plannen!
veelgestelde vragen over een

je kind beter begrijpen traject

  • Waar vind het gesprek plaats?

    Een ‘gedrag beter begrijpen traject’ kan zowel in mijn praktijkruimte (in Beringe) plaatsvinden als via beeldbellen. In overleg kan ik er ook voor bij je thuis komen.

  • Hoe lang duurt een gesprek?

    Voor een gesprek ga ik uit van twee uur, er is echter meestal ruimte voor uitloop aangezien het afhankelijk is van hoe het gesprek verloopt en wat er ter tafel komt. Als je inschat dat er meer tijd nodig is of je het om andere redenen liever hebt dan kunnen we het traject ook opsplitsen in meerdere gesprekken. 

  • Hoe ziet zo’n je kind beter begrijpen traject er uit?

    Er zitten wat verschillen in of het om een baby, kind of jezelf gaat. In grote lijnen bevatten de trajecten allemaal:

    - Voorbereiding: je ontvangt voorafgaand aan de afspraak een uitgebreide vragenlijst. Deze mag je zo volledig mogelijk invullen en uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van het inzichtgesprek naar me terug sturen. Deze zal ik gebruiken om me voor te bereiden op onze afspraak.

    - De gesprekken: het eerste gesprek is het moment waarop we terugblikken op de periode van kinderwens, conceptie, zwangerschap, geboorte en de tijd daarna. Hierna bespreken we de geboortepatronen die passend zijn bij de start, en de overtuigingen en genomen besluiten die in deze periode ontstaan zijn. Tijdens het tweede gesprek wordt er ingezoomd op de onvervulde/onderliggende behoeften en de kwaliteiten. Tot slot wordt er gekeken naar de kwaliteiten die de start van je kindje hem/haar opgeleverd heeft.

    - Verslag: na het gesprek werk ik alle verkregen informatie uit in een verslag en vul dit aan met praktische tips.

    - Nazorg: enkele weken na ons (laatste) gesprek hebben we contact.

    - (optioneel) vervolgafspraak/adviesgesprek(ken)

  • Hoe kunnen dit soort vroege ervaringen, zoals in de zwangerschap en de geboorte nou onthouden worden?

    Dat is een hele mooie vraag, waarover ik je graag uitgebreid meer vertel in dit blog.

  • Is dat geboorte in kaart niet heel erg zweverig?

    Ik kan me voorstellen dat je dit denkt. Kortgezegd is het niet zo, deze manier van kijken naar gedrag is wetenschappelijk onderbouwd. Wil je daar meer over lezen? Ik heb er een aantal blogs over geschreven.

  • Moeten we onze dochter wel vertellen hoe de geboorte verliep? Ik vind het zelf al zo heftig, daar kan ze toch niets mee?

    Ja, dat zou ik zeker doen, ze was er bij! Iedere cel in haar lichaam heeft die gebeurtenis meegemaakt, heeft de spanning en onrust gevoeld. Hoe fijn is het dan als ze dit kan plaatsen, als je kunt vertellen hoe het verliep, dat je kan zeggen dat je snapt hoe het voor haar was. Ze zal zich gehoord, gezien en geliefd voelen..!

    Dit is zo anders dan allerlei emoties voelen in je lijfje, maar deze niet kunnen plaatsen, niet kunnen verwoorden.. 

    Natuurlijk hou je rekening met haar leeftijd en wat ze op dit moment aankan. Door het geboorteverhaal nu al openlijk te vertellen kan dit (qua details) ook met haar meegroeien.

  • Ik weet niet veel over mijn geboorte, maar vind dit wel interessant. Kan een gesprek me evengoed iets opleveren?

    Jazeker, ook als je er niet veel van weet of het niet meer na kunt vragen kan een traject je veel inzichten opleveren. Je weet vaak wel een paar dingen bijvoorbeeld of je thuis of in het ziekenhuis geboren bent. Daarnaast nemen we ook de ervaringen vanuit je lichaamsgeheugen mee, alle ervaringen zitten opgeslagen in je lichaam en dit zal je ervaren doordat je je bijvoorbeeld aangetrokken voelt, of juist een duidelijke afkeer ervaart bij het zien van bepaalde foto’s. Door dit te combineren kunnen we het verhaal toch zo compleet mogelijk krijgen. 

  • Wat is de ideale leeftijd om naar de invloed van de zwangerschap en geboorte te kijken?

    Kort gezegd: dit kan op ieder moment in het leven! Ik heb er een blog over geschreven dat hier uitgebreider op in gaat én de voordelen in verschillende levensfases belicht. Je kunt het hier lezen. 

  • Kunnen we samen met jou aan de slag met de informatie die naar voren kwam in het je kind beter begrijpen traject?

    Dat is zeker mogelijk! In het verslag dat je na afloop ontvangt geef ik je praktische handvaten en tips mee. Heb je het gevoel dat dit niet voldoende is of vind je het lastig om dit zelfstandig op te pakken? Ik help je er graag bij! Neem gerust contact met me op om je vragen, behoeften en verwachtingen door te spreken.

  • Mijn kind is geboren zoals je ergens beschreef maar ik herken niet veel uit de tekst. Hoe kan dat?

    Jouw geboorteverhaal moet je zien als een geheel, je kunt dit vergelijken met een blokkentoren. Ieder geboortepatroon is één stukje in de vorming van het geheel. Door dit inzichtelijk te hebben kun je verbanden leggen. Niet alle gedragskenmerken die bij een geboortepatroon horen zijn voor iedereen herkenbaar. Dit komt doordat hierin meespeelt hoe moeder zich voelde, hoe de baby het ervaren heeft, hoe de omgeving er op gereageerd heeft, in hoeverre er al heling plaatsgevonden heeft, etc. Hierdoor is de imprint die een ervaring achterlaat voor iedere persoon anders.

  • Is het zoiets als bij een horoscoop, dat het maar net is hoe je het leest en wat je wil geloven?